Duo Tokár

klassieke gitaar & klarinet


Duo Tokár ontspruit in 2021 uit een jarenlange vriendschap tussen Emile Souvagie (klarinet) en Hannelore Vander Elst (gitaar). De naam van het duo verwijst naar het Spaanse woord “tocar”, wat spelen, raken en beroeren betekent. De bijzondere bezetting van klarinet en gitaar vormt een uniek uitgangspunt voor een verrassende muzikale ontdekkingstocht. Met verfrissende arrangementen laat het duo een nieuwe klankenwereld opengaan waarin ze verborgen parels afwisselen met melodieën die tot het collectief geheugen behoren. Duo Tokár plaatst al deze werken in een nieuw daglicht en slaat zo een brug van België tot Brazilië, van klassiek tot jazz. 

Emile Souvagie

klarinet

Emile Souvagie (°1999) begon klarinet te spelen aan de Academie voor Podiumkunsten te Aalst bij Angélique Steenhaut. Hij rondde zijn middelbare studies af aan de kunsthumaniora van het Lemmensinstituut bij Greet Severens. In 2021 behaalde hij zijn masterdiploma aan het Koninklijk Conservatorium van Brussel met grootste onderscheiding in de klas van Benjamin Dieltjens. Hij studeerde tussendoor ook een jaar aan de Kungliga Musikhögskolan in Stockholm bij Hermann Stefánsson. 


Vanaf oktober 2021 zal hij zich verder vervolmaken aan de Hochschule für Musik und Tanz in Keulen bij Ralph Manno. Gelijktijdig volgt hij een master historische uitvoeringspraktijk in Brussel. 


Hij was reeds winnaar van de ‘BeNeLux Clarinet Competition 2014 Gent’ in zijn categorie en finalist van de ‘Young Belgian Talent-wedstrijd 2015’ in Bozar. Masterclasses volgde hij over heel Europa bij o.a. Martin Fröst, Charles Neidich, Harri Mäki, Yehuda Gilad, Philippe Berrod, Laura Ruiz Ferreres, Andreas Sundén en Patrick Messina. 


Emile deed reeds orkestervaring op bij het Antwerp Symphony Orchestra, Lumen Symphonicum, Frascati Symphonic, de Koninklijke Muziekkapel van de Gidsen en op historische klarinetten bij Capriola Di Gioia en als lid van de Collegium Vocale Gent Academy onder leiding van Philippe Herreweghe. In 2020 werd hij geselecteerd als eerste klarinettist voor het Nationaal Jeugdorkest (NJO) en het Youth Orchestra Flanders (YOF). 

In kamermuziekverband werd hij met zijn Trio de Staël (klarinet-cello-piano) uitgenodigd om het Koninklijk Conservatorium van Brussel te vertegenwoordigen op de ‘European Chamber Music Academy 2019’ in Leipzig. Verder is hij stichtend lid van het Firgun Ensemble. Met deze kamermuziekgroep (klarinet en strijkkwartet) werd Emile de winnaar van de eerste prijs en de publieksprijs op het ‘Storioni Willem Twee Concours 2018’ in ’s Hertogenbosch. Dit gaf hen de kans een opname voor NPO Radio 4 te maken, live vanuit de Spiegelzaal van het Concertgebouw in Amsterdam. Ze vervolmaken zich verder aan de Nederlandse Strijkkwartet Academie (NSKA). 


In 2021 richtte hij samen met gitariste Hannelore Vander Elst het Duo Tokár op en werd hij als een van ‘De Twintigers’ geselecteerd door Klara om een recital te verzorgen vanuit de Toots Studio samen met pianist Alexander Declercq. 

Hannelore Vander Elst

klassieke gitaar 

Hannelore Vander Elst (°1995, Bornem) begon op 9-jarige leeftijd klassieke gitaarles te volgen bij Ward Pauwels aan de muziekacademie van Bornem. In 2013 studeerde ze af met grootste onderscheiding aan het SLAC in Leuven bij Antoon Vandeborght. 


In 2016 behaalde ze met grootste onderscheiding haar bachelordiploma in de klas van Johan Fostier aan het Fontys Conservatorium in Tilburg. Daarna vervolgde ze haar studies met een Master of Music bij Laura Young aan de Universität Mozarteum in Salzburg, waar ze in 2019 met grootste onderscheiding afstudeerde. 


Tijdens haar studies aan het Mozarteum in Salzburg richtte ze samen met drie medestudenten het Mozaik Guitar Quartet op. Met dit gitaarkwartet speelde Hannelore verschillende concerten in Oostenrijk en Duitsland. In 2019 won het ensemble de 1ste prijs op de 10de Savarez-Corelli kamermuziekwedstrijd in Salzburg, alsook de 1ste prijs op de internationale Paola Ruminelli kamermuziekwedstrijd in Domodossola, Italië. 


Hannelore nam reeds van jongs af aan deel aan masterclasses en concoursen in binnen- en buitenland. Ze won o.a. de eerste prijs op de Belfius Classics (2012), was finaliste in de International Young Talents Competition in Uppsala, Zweden (2017) en behaalde de 2de prijs op het prestigieuze internationale concours M. Llobet in Barcelona (2018). Op gitaarfestival in Koblenz en Iserlohn volgde ze masterclasses bij o.a. Marcin Dylla, Zoran Dukic, Aniello Desiderio en Ricardo Gallen.